Skydda miljön och ditt dricksvatten med rätt avloppslösning

Ett väl fungerande avloppssystem är avgörande för att skydda både miljön och dricksvattnet. Med rätt lösning kan du minska risken för föroreningar och bidra till en hållbar vattenhantering.

Hur fungerar en enskild avloppsanläggning?

I Sverige finns det omkring en miljon enskilda avloppssystem, vilket gör dem till en betydande del av landets vattenhantering. Ett enskilt avlopp är en avloppslösning för fastigheter som inte är anslutna till det kommunala avloppsnätet. Det är vanligt på landsbygden och i fritidshusområden, där fastighetsägaren själv ansvarar för rening och utsläpp av avloppsvatten.

Att ha ett välfungerande enskilt avlopp är avgörande för att skydda både miljön och dricksvattnet. Visste du att så många som 35 % av Sveriges grävda brunnar har otjänligt dricksvatten? Oftast beror det på föroreningar från fekala bakterier. Detta kan innebära hälsorisker och är en tydlig signal om vikten av rätt avloppslösning.

De flesta enskilda avlopp använder en slamskiljare, som även kallas trekammarbrunn. Denna funktion separerar fasta partiklar från avloppsvattnet genom att det får passera genom tre kammare där tyngre ämnen sjunker till botten, medan vattnet leds vidare för ytterligare rening. Efter slamskiljningen sker den huvudsakliga reningen i en efterföljande anläggning, såsom en markbädd eller infiltration, där bakterier och näringsämnen bryts ner innan vattnet når naturen.

Reningskrav för enskilda avlopp

För att minimera påverkan på miljön finns specifika reningskrav som måste följas. Vilken nivå som gäller för en fastighet avgörs av kommunen och beror på platsens känslighet.

  • Grundläggande reningskrav gäller i områden där risken för övergödning är låg. Här ska avloppsanläggningen rena minst 90 % av det organiska materialet (BOD) och minst 70 % av fosforn.

  • Strängare krav tillämpas om avloppsvattnet leds ut i känsliga vattenmiljöer, exempelvis nära sjöar eller inom vattenskyddsområden. Då måste reningen ta bort minst 90 % av det organiska materialet, 90 % av fosforn samt 50 % av kvävet.

Att välja rätt lösning och underhålla sitt enskilda avlopp är en investering i både miljö och hälsa. Genom att följa gällande regler och se över sitt avlopp regelbundet kan fastighetsägare bidra till en bättre vattenkvalitet för både sig själva och kommande generationer.