Checklista för bostadsförsäljning

Ska du sälja din befintliga bostad? Spännande! Men det kräver ofta mer jobb än vad många tror. För att göra bostadsförsäljningen så smidig som möjligt kan du bocka av varje steg i vår checklista. Vi vet nämligen hur ansträngande det kan kännas med en bostadsförsäljning, men också hur mycket lättare processen kan bli med rätt hjälp längs vägen.

  • Välj mäklare för en trygg försäljning

Du kan alltid välja att själv stå för försäljningen av din bostad, men det rekommenderas inte. Ta hellre hjälp av en mäklare med flera års expertis inom bostadsförsäljning. Då garanterar du att försäljningen utförs på ett smidigt sätt samt att allt pappersarbete hanteras korrekt.

 

Med det stora utbudet av mäklare i Sverige kan dock valet vara relativt svårt. Hör gärna med personer i ditt nätverk vilken mäklare de använt sig av eller använd en jämförelsetjänst online. Bor du i Heby eller i närheten kan du få en hjälp av Mäklarcentrum som har flera erfarna mäklare i Heby. De erbjuder dessutom en kostnadsfri värdering av din bostad så du vet vad du kan räkna med innan säljannonsen blir offentlig.

  • Förbered bostaden inför fotografering och visning

Tillsammans med din potentiella mäklare tas alla dokument fram som behöver vara på plats. Sedan börjar de roliga förberedelserna. Nu är det nämligen dags att styla och eventuellt renovera bostaden. 

 

Om en mindre renovering kan göra stor skillnad för priset är det värt att slå till. När det är på sin plats kan du med fördel anlita en homestyling-tjänst som gör din bostad extra presentabel inför fotografering och visning. Är din budget stram kan du såklart styla bostaden själv – det finns gott om tips för hur du lyckas med detta på nätet.

  • Var tillgänglig under budgivning

När alla intressanter lagt sitt bud sköter mäklaren budgivningen. Ett bud är nämligen enligt lag inte bindande och därför kommer din mäklare göra vad han eller hon kan för att säkra det bästa priset. Det är bland annat detta som gör det extra förmånligt att anlita en mäklare snarare än att själv stå för försäljningen. Under budgivningen är det viktigt att du är tillgänglig per telefon för att stämma av med din mäklare och inte gå miste om ett förträffligt erbjudande.

  • Skriv under köpeskontrakt

När du valt vem du önskar sälja din kära bostad till är det dags för kontraktskrivning. Då träffas du, köparen och mäklaren för att gå igenom avtalet och därefter skriva under det. Om tiden är knapp händer det ibland att kontraktskrivningen sker digitalt.

  • Töm bostaden och flyttstäda

Nu är det snart dags för dig att ge upp din bostad helt och hållet. Men oroa dig inte, den kommer vara trygg i sin nya ägares händer! I detta skede gäller det dock att säga farväl till din bostad genom att först tömma den och därefter storstäda den. 

 

Till flyttstädningen rekommenderas det allt som oftast att du anlitar en städfirma för att se till att den blir grundligt genomförd. Då kan du dessutom ägna din dyrbara tid åt något annat – en rejäl flyttstädning tar nämligen flera dagar. Därutöver kan du sova gott om natten i vetskap om att inga konflikter kommer att uppstå.