Bättre studieteknik – tips för att lyckas med studierna

Rätt plugg kan bana vägen för en framgångsrik karriär. Men då måste du lyckas med studierna – och det kräver disciplin, rätt inställning och inte minst motivation. Här delar vi med oss av våra bästa tips för att lyckas med studierna genom rätt studieteknik.

Var säker på ditt val av utbildning

Visst är det möjligt att göra nya vägval senare i livet om du upptäcker att du vill jobba med något helt annat. Emellertid är det viktigt att du inte tar en utbildning bara för att du känner dig pressad till det. Se över vad det är du faktiskt vill göra och följ ditt eget hjärta. Drömmer du om att bli polis? Sök in på polishögskolan! Vill du hjälpa människor i utsatthet att få ett bättre liv? Läs en socialpedagog utbildning och gör världen till en bättre plats.

Planlägg ditt pluggande

Det är lätt hänt att man skjuter upp pluggandet, vare sig man läser på distans eller på plats. Efter informationstunga föreläsningar och krävande seminarier är det få som orkar sätta sig ner och plugga på egen hand. Men för att få mesta möjliga ut av din utbildning och lyckas färdiggöra studierna är det ett måste. Kraven på många utbildningar är trots allt likställda med ett heltidsjobb. Därav vikten av att strukturera ditt pluggande och säkerställa att allt blir gjort i tid. Använd med fördel en kalender för att organisera studierna och få bättre överblick i vardagen.

Repetera dagligen

Repetition är nödvändigt för att få en fördjupad kunskap om saker och ting. Därför är det viktigt att du inte släpper ett kapitel, en fråga eller något annat inom utbildningen förrän det verkligen sitter. Den bästa strategin för detta är, i vår mening, att skriva sammanfattningar. Med sammanfattningar omvandlar du nödvändig information till dina egna ord. Det är ett väldigt effektivt sätt att repetera information och få med dig det viktigaste.

Sätt kortsiktiga och långsiktiga mål

För att hålla motivationen uppe behöver du konkreta mål. Men målen måste vara rimliga i förhållande till dina förutsättningar. Därför är det bra att sätta såväl kortsiktiga som långsiktiga mål. Då har du något att utgå från när du pluggar som peppar dig att fortsätta. Vi föreslår att du skriver ner de mål du har och bockar av dem efterhand. På så sätt landar du så småningom i det du gör och fortsätter engagera dig i plugget för att färdiggöra studierna.

Jobba på att utbyta tankar med erfarenheter med andra

Det är lätt hänt att förlita sig på sina egna erfarenheter och sin egen kunskap. Men det är otroligt viktigt att ta del av andras perspektiv på diverse ämnen. Lärare och kursböcker är självfallet de källor du främst ska förlita dig på. Men det är ändå viktigt att ta del av andras förhållningssätt för att få en mer objektiv bild av teorier och metoder. Därförutom blir det betydligt lättare att skaffa sig kunskaper i något om du hämtar kunskapen från flera olika källor. Med det sagt är det en bra idé att utbyta tankar med kursare eller andra för att urgröpa ett ämne.